Doorsteken bij wielerwedstrijden op je Garmin Zumo 660

Waarom

Wielerwedstrijden in België rekenen op zogenaamde mobiele signaalgevers om met behulp van een motorfiets een wielerwedstrijd extra te beveiligen, door met gele vlaggen gevaarlijke situaties aan te duiden, en een vaste signaalgever te vervangen wanneer op een kruispunt bij het passeren van de rode vlag vooraan de wedstrijd blijkt dat er geen vaste signaalgever het kruispunt kan beveiligen.

Dit betekent dat deze motorrijders pas na het passeren van het peloton, en in het geval van signaalgever het passeren van de groene vlag terug hun plaats vooraan voor het peloton, net achter de rode vlag kunnen innemen. Dit inhalen is en was soms de oorzaak van valpartijen waarbij motards wielrenners hinderden en vice versa, en waar tot nu toe het gelukkig bij blikschade en gewonden bleven.

Om de veiligheid te verbeteren wilt de Wielerbond Vlaanderen het inhalen van het onvoorspelbare peloton zoveel mogelijk vermijden. De meest recente richtlijnen van de Wielerbond Vlaanderen geven dan ook aan dat het voor mobiele signaalgevers op motorfiets het wenselijk is om via alternatieve routes je plaats voor het peloton terug in te nemen.

Hoe

Maar goed. Tot zover de theorie. Hoe doe je dat in de praktijk?

Tegenwoordig is het mogelijk om op de motorfiets ook al satellietnavigatie te gebruiken, maar dan nog kan je vaak maar één route tegelijk volgen. Je kan ernaast ook een kaart met alle doorsteken op je voorruit of tanktas plakken, of met een lijst met kilometerpunten werken, maar zeker vanaf je met doorsteken gaat werken loopt die kilometerlijst in de mist omdat je kilometerteller natuurlijk je eigen persoonlijke kilometers telt, en niet die van de koers. De kaart op je windscherm of tanktas vertelt je niet wanneer je een doorsteek nadert, noch waar je op dat moment bent.

De 21ste eeuw

De meest makkelijke methode lijkt mij, als je een populaire motorfietsnavigatie zoals de Garmin Zumo 660 gebruikt, de offroad tracks.

 1. Maak in Garmin BaseCamp (het gaat ook in Garmin MapSource, maar dat programma wordt niet verder ontwikkeld en is niet beschikbaar op OS X) een route tussen twee punten van het traject van de wedstrijd, waarvan je denkt dat je genoeg tijd hebt om voldoende voor de wedstrijd uit te komen.
  Doorsteek in Basecamp
 2. Open de route en maak van de route een Track
  Overzicht van de doorsteek in een wielerwedstrijd
  Vorm de doorsteek in een wielerwedstrijd om tot traject
 3. De track verschijnt als een donkergrijze lijn boven op je kaart.
  De doorsteek van een wielerwedstrijd als traject
 4. Sluit je Zumo toestel aan en exporteer de tracks samen met de route van de wedstrijd en alle waypoints naar je GPS-toestel. Zorg er zeker voor dat je ook Tracks mee exporteert.
  Screen Shot 2013-04-02 at 16.04.50
 5. Koppel de Zumo 660 los en start hem op.
  46
 6. Kies Extra en dan Mijn Gegevens
  49
 7. Kies Importeer gegevens
  55
 8. Vervolgens geef je aan dat je offroadtrajecten wil importeren
  59
 9. Je krijgt nu een lijst van Tracks die je net hebt opgeladen in je GPS-toestel. Kies de track die je gemaakt hebt en kies Importeer.
  7478
 10. Kies nu Beheer triplogs en kies het traject dat je net hebt geïmporteerd
  55
  88
 11. Nu kan je instellen dat dit traject zichtbaar is op je kaart, en welke kleur het moet hebben
  91 94 100
 12. En eens je dit allemaal hebt ingesteld, kan je helemaal uit het menu terug gaan. Als je dan gaat navigeren, verschijnen alle doorsteken op je kaart tijdens het rijden.
  167

 

 

wooter

 

Leave a Reply

css.php
%d