Getest: Porsche 911 Carrera 4S (991) Coupe

Op de foto is de wagen vrij banaal. Een platgeslagen kever, een donkere kleur zoals de meesten. LED-dagrijlichten en xenon-lampen. Achteraan vind ik ‘m mooier, met de langgerekte rode lijn die de twee dunne achterlichten verbind. Maar is dit een wagen van meer dan 100000€? En waarom?

Ik heb me naar de dealer gespoed in mijn Z4M. Het is de bedoeling dat deze 4S, maar dan in dakloze uitvoering, een Z4M Roadster zou moeten vervangen. Dochterlief is 4 jaar, vrouwlief wilt een iets typischere stadsauto en ik wil een excuus hebben om met het kleine gezin toch vlot en in luxe verplaatsingen te maken.

Ik trap de Z4M stevig op zijn staart, het DTC lampje knippert bij een paar T-kruisingen. Het dak staat open, alhoewel het 3,5º is, om toch zeker zoveel mogelijk ervaring en gevoel te onthouden als ik de 4S aan een test onderwerp.

Ik ben te vroeg op de afspraak. Geen probleem. Papiertje tekenen waarin ik verklaar dat ik de komende uren verantwoordelijk ben voor de kar (omnium verzekerd, franchise van +5K). Sleutel in de hand en u mag op alle knopjes drukken! Wel eerst even laten warmdraaien.

Ik neem plaats. De auto heeft de Sportsitze Plus, met 4 elektrisch verstelbare standen, en enkel de zetels in leder. Ik kan vrij voldoende mijn plek instellen. Het stuur is ook manueel instelbaar op deze versie. De spiegels, blijkbaar moet het contact daar voor aanstaan alvorens je ze kan elektrisch verstellen. Het is een beetje zoeken zo zonder uitleg, maar een verkoper die je een kwartier lang elke knop uitlegt is ook verloren rijtijd.

Ik trap op de rempedaal en zoek naar een startknop links van het stuur. Niets te vinden. Het is een Porsche. Moet je hier nog aan de sleutel draaien? De motor start. Deze auto heeft PDK, dus denk ik dat ik ergens op een knop op de versnellingshendel moet duwen om ‘m in Drive te zetten. Welke stand is D? Op het dashboard zie ik een LEDje dat oplicht naast P, en 2 stappen naar me toe staat D. Knop gevonden. We zitten in D.

Ik grijp het SportDesign stuurwiel vast. Het is dunner dan van mijn Z4. Voelt wel goed in de hand, daar niet van. Ik laat de voetrem los en de Porsche komt in beweging. Rustig en zachtjes navigeer ik me naar de openbare weg en wanneer het verkeer het toelaat voeg ik in en zoek ik de maximumsnelheid van 70 op. Hmmm, de wijzerplaat is wel erg uitgebreid, er is 0, 50 en 100km, en dan telt ie door tot 330. Waar 70 precies ligt op de snelheidsmeter heb ik een beetje het raden naar. Gelukkig is er ook de digitale snelheidsmeter om een exacte snelheidsindicatie te krijgen, maar ik heb nog niet de gewoonte om op die meter te kijken.

Het valt me ook op dat het overzicht op de weg anders is. De Z4M heeft een grote, lange motorkap waar je moet over kijken. de Porsche ontbreekt dit en voelt heel wat directer aan qua rijpositie. Ik lijk ook lager te zitten dan in de Z4, wat zeker geen hoge auto is.

Al snel rij ik 70, en merk ik dat er net zoals bij mijn Z4M een hendeltje links onder de knipperlichten hangt, en net reageert zoals bij mijn BMW: cruise control! Rechts hangt ook zo een hendeltje, met opschrift “Menu”. Dat heen en weer wiebelen veroorzaakt blijkbaar op de rechtse van de 5 meters op het dashboard een ander type informatie op het LCD-display. De radio staat aan en op het display vind ik een kaartje van de navigatie, maar de route inplannen is me nog even onduidelijk.

Ik hou het allemaal beleefd en blijf netjes bij het verkeer aanschuiven tot 70 km/u. Ik voeg in op de snelweg en hoor de eerste hints dat de motor achter me gemonteerd is, en vermogen heeft. Ik beslis evenwel uit respect voor het toestel om niet Z4M-gewijs de snelweg op te jagen, maar netjes in te voegen. Het verkeer is wat rustiger, en de volgende kilometers leg ik af met cruise control op 120 km/u, terwijl ik merk dat mijn vooroordelen over een touchscreen in de wagen eigenlijk op losse schroeven staan. Al rijdende dokter ik de navigatie uit, voer ik een adres in en heb ik de kaartoriëntatie aangepast. Het volume van de radio, daar ben ik nog niet uit (blijkt later gewoon de linker draaiknop te zijn).

Maar goed. We zijn 30 kilometer ver, en ik heb nog altijd niets gezien dat me overtuigt. Het is een beetje beter, maar nog niet wereldschokkends. Het gaat vlot, maar aan 120 km/u straalt de wagen enkel luxe uit. Comfortabele luxe, maar mijn Z4M doet dat ook vrij goed.

Ik zet de cruise control uit met wat drukker verkeer, en ga wat op het gaspedaal rijden. Telkens de rijbaan voor me vrij komt, geef ik gas bij. Het volume van de radio heeft plaats gemaakt voor de sportauspuff-knop en het heeft wel een merkbaar effect. Ik merk wel dat tijdens het accelereren de PDK-doos doorheen de versnellingen schakelt, en dat wil zeggen dat telkens ik op het gaspedaal duw, hij van de relaxe zevende versnelling door alle versnellingen gaat om in de vierde te eindigen. Het hindert, en het stelt me toch een beetje teleur. Maar anderzijds ken ik geen automatische versnellingsbakken die het altijd perfect doen. Ik kan het wel faken met het manueel terugschakelen met de paddles, maar echt veel vlotter voelt het niet.

Ik neem een afrit en – oh, verdorie, telefoon. En natuurlijk niet via Bluetooth, onhandig! Ik stop op een strook naast de rijbaan en handel het telefoontje af. Het telefoontje duurt niet lang, en alvorens ik weer vertrek, vraag ik me af “hoe moeilijk is het om de telefoon via Bluetooth te koppelen?” Ik duw op het telefoon-icoontje onder de PCM, en krijg de melding dat er geen telefoon gevonden is en of ik een nieuwe telefoon wil aanmelden. Een minuutje later is mijn telefoon gekoppeld en speelt er mijn muziek doorheen de luidsprekers. Allemaal toch wel kleine details die het geheel veel vlotter maken in het gebruik.

Ik vervolg mijn rit, ditmaal over gewone en gekende binnenwegen, en raak ook een eerste keer de Sport-knop aan. Er verandert wat. De versnellingsbak gaat een versnelling lager draaien, de gasrespons is directer. Dit gaat vlot vooruit. Erg vlot, en ook erg luid. De wagen begint eindelijk te voelen zoals mijn Z4M. Ik kan gericht insturen, en vind zeker niet dat het insturen kunstmatig is. Ik nader een dorpscentrum met de sport-stand aan en de sportauspuff open, en schaam me toch wel een beetje voor het veroorzaakte lawaai en de vrolijke stoten tussengas van de automaat en gereutel van de uitlaat als ik gas los. De wagen is dan wel donkergrijs gekleurd, maar klinkt als een hooligan.

Ik passeer een werf op de weg waar men leidingen aan het aanleggen is. Enkele dagen terug kreeg ik het nakijken van 2 werkmannen toen ik in mijn Z4M met open dak passeerde. Vandaag draaien de twee heren ook hun blik om voor een 911 die hun werf passeert. Nog geen vrouwelijk schoons dat de hoofden draait, dit ter info.

Ik kom op een T-kruispunt waarvan ik weet dat mijn Z4 bij acceleratie scheef wilt. Lichtjes, maar toch scheef. En met het DTC-verklikkerlampje nerveus flikkerend. Ik doe hetzelfde met de Porsche. Geen kik. Geen lampje, niets. 4 wielen, direct in de juiste richting. Minder drama, maar ook meer want ik loop zo snel in op het andere verkeer.

De afspraak was dat ik mijn vrouw even uithaalde om ze ook de auto te ervaren. Het moet natuurlijk lukken dat ik haar net ophaal als de bushalte vol met jongeren staat. Voor met een grijze auto onderweg te zijn wordt ik nogal wat aangegaapt. De Z4M kreeg al bekijks, maar vermoedelijk eerder omwille van zijn opvallende kleur en striping, dan om het feit dat er 343 pk onder de motorkap zit. De Porsche, daar stelt niemand zich vragen over vermogen; dat ziet er snel uit, dat ziet er duur uit dus dat krijgt bekijks.

We rijden naar een expresweg in de buurt terwijl vrouwlief op alle knoppen duwt. We vinden de bekerhouders – altijd handig – en de statistieken van de rit. Ik heb blijkbaar al een maximumsnelheid gehaald die ik met de Z4 enkel met een lange aanloop onderneem. Dat komt deels door het vermogen volgens mij, en deels omdat de wagen zelfs bij 160 km/u relax 2500 toeren maakt in 7e versnelling.

Met de Sport Plus knop aan, ga ik invoegen op de expressweg. De kust is vrij, het pedaal duw ik in en vervolgens rijdt de 911 het supersportieve imago van mijn Z4M aan flarden. Het explosieve karakter in Sport Plus valt in niets te vergelijken met wat mijn Z4M kan, en wat ik ermee durf. De acceleratie is meer, de grip is meer, het geluid is meer… De combinatie van alle factoren blaast alle ervaringen met mijn Z4M weg. Maar dat besef ik op dat moment nog niet.

Een 1 reeks coupé rijdt voor me en wil uit de weg. Ik kan probleemloos zijn snelheid volgen, en eens hij aan de kant kan, geef ik gas om te kijken wat de 911 aan deze snelheden nog op overschot heeft. Dit valt niet te omschrijven; het is belachelijk veel. Bij de power surge komen geen negatieve krachten vrij alsof je bijna op 2 achterwielen gelanceerd wordt en niet zeker weet of je links of rechts in het decor gaat belanden, maar blijft de wagen perfect rechtdoor wijzen. Het is net alsof die marge waarbij mijn Z4M snel is maar je voelt dat je je in een marge begeeft, bij de 911 er niet is, of toch niet op die snelheden.

Ik doe het traject over de binnenwegen nog eens, en die Sport Plus is er eigenlijk te luid voor. Je wordt gedwongen om continu 3 versnellingen lager te rijden dan dat je zelf zou kiezen, wat garant staat voor fenomenale acceleratie, maar het is een modus die buiten een keertje los gaan nutteloos lijkt tijdens dagelijks gebruik. De Sport stand geeft al genoeg oompfh om sportief te rijden, en de Sport Plus is net een stevige grote kers op een al heel lekkere grote taart.

Het moment is gekomen om de wagen terug te brengen, dus ik begin aan de rit terug. Beetje zelfde verkeersbeeld op de snelweg, en er begint me iets op te vallen. Waar de wagen in het begin van de rit nog doorheen alle versnellingen schakelde, merk ik dat ie nu zelfzeker in direct de juiste versnelling schakelt als ik accelereer. Heb ik de PDK leren kennen of heeft de PDK mij leren kennen? De lichte ergernissen tijdens het begin van de rit worden er wel mee opgelost, en ik vind een rijkadans die ik beter vind dan de Z4M.

Bij de dealer spreken we nog wat over offertes, opties en mogelijkheden. Deze demo had bijvoorbeeld geen leder op het dashboard, en komende vanuit een Z4M mistte ik het niet. Maar natuurlijk staat er in de showroom een model met wel een lederen dashboard, en dat ziet er toch wel weer mooi uit. Een optie waar ik wel positief verrast van was, was de luchtcirculatie doorheen de zetel, die zelfs doorheen mijn winterjas een effect had. De Sportzetels Plus van de demo gaven voldoende laterale steun, maar na verloop van tijd vond ik dat ze iets te recht stonden. De afwerking aan de achterkant is wel mooier dan mijn eerste indruk. De kofferklep vooraan is een beetje onhandig, omwille van de beveiliging. Je moet al een klein lipje op de tast vinden alvorens je de klep kan open doen. Maar dat zijn dingen waar je wel aan gewend kan worden. De demo had ook een dakvenster dat geopend kon worden, maar dat op de snelweg eigenlijk hinderlijk luid werd. Zoveel extra motorgeluid kon ik er ook niet van opvangen, maar het was wel aangenaam op gewone wegen. Ik klokte de testrit af op 13 liter, wat in lijn is met mijn Z4M. Qua geluidsinstallatie heeft deze demo blijkbaar de basisversie. Je kan met extra geld een BOSE of Burmeister aankopen, maar als je niet super audiofiel bent, ben ik niet meer overtuigd van de kostprijs. Het is te zeggen: ofwel luister je naar de sound track van de motor, ofwel staat er toch bagger op de radio. En die keren dat je toch het volume open gooit, blijkt dat zelfs de standaard speakers met subwoofer luider kunnen spelen dan mijn Z4M.

Maar de echte schok was toen ik met de Z4M vertrok, en plots merkte hoe stil en bedeesd zo een Roadster eigenlijk is, in vergelijking met een als grijze muis verklede 911. Ondanks het terugschakelen, het accelereren en zelfs met open dak kon noch de sound track, noch de acceleratie tippen aan dat van een 991 Carrera 4S.

Ik hou van mijn Z4M Roadster, maar het is net alsof ik met mijn jeugdliefje op stap ben gegaan en de vrouw van mijn leven ben tegen gekomen, en terug naar huis moest met het jeugdliefje.

4X9rwKs
+ Motorgeluid
+ Sport-knop en sportophanging
+ Zelfs in standaardtrim erg volledig
+ basis audiosysteem is al luid
– prijs is een erg zware dobber om familie te overtuigen. Deze klokt af op 125000€ Ons huis (vrijstaand, 9a, …) hebben we voor minder dan het dubbele van de waarde van deze 991 gekocht.
? Sport Plus knop is overtreffende trap

 

wooter

 

Leave a Reply

css.php
%d