Proefrit: Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive

Op het autosalon van Brussel stelde Mercedes-Benz de elektrisch aangedreven B-klasse voor. Op het oog identiek aan de conventioneel aangedreven modellen, maar onder de motorkap zit geen verbrandingsmotor en onder de achterbank geen benzinetank. Wat er wel in zit is technologie gekocht bij Tesla; een pak lithium-ion batterijen a rato van 28 kWh en een 132 Kw electromotor die de voorwielen aandrijft.

Zijn directe concurrent is de BMW i3, die aan dezelfde prijzen van eigenaar kan wisselen. De i3 heb ik al getest, en hoewel de afwerking daar dik in orde was, was ik teleurgesteld in het vermogen, de afstand die zo een i3 op 1 acculading kon afleggen en het feit dat de smalle banden op de hoge koets het BMW rijplezier teniet deden. En tenslotte was de i3 een erg kleine auto voor redelijk veel geld.

De Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive stond dan wel op het autosalon, en je kon ‘m zelfs bestellen, maar proefritten zaten er nog niet in. De wagen was nog niet beschikbaar bij Mercedes-Benz Belux zelf. Tot dat men omwille van de vele aanvragen toch iets kon regelen, en tijdelijk een in Stuttgart ingeschreven wagen kon voorzien voor een week in het Fascination Center in Brussel. Onze verkoper was er snel bij om te reageren op de interne mail, en reserveerde voor ons een proefrit op zaterdagochtend.

Na een korte inleiding kregen we de sleutels van een zilvergrijze B-klasse met volgeladen accu’s, en konden we iets meer dan een half uur de auto op de rooster leggen.

 

 

Een testrit met een elektrische wagen is altijd wel een beetje wennen. Geen van de klassieke ervaringen die je zintuigen prikkelen zijn waarneembaar, dus je moet het hebben van windgeruis en bandengeluid om je relatieve snelheid in te schatten. Eens aan hogere snelheden hoor je het gezoem van de elektromotor.

Motor

De Mercedes-Benz B-klasse wordt uitgerust met 3 standen. Er is een Eco + stand waarbij de motor amper 70 Kw vermogen geeft en de wagen accelereert van 0 naar 100 km/u op 12 seconden en begrensd is op 110 km/u, een Eco stand die het vermogen beperkt tot 100 Kw tot men de kickdown induwt, en een Sport stand die continu het volledige vermogen toelaat en een acceleratie 0-100 km/u van 7,9 seconden belooft.

In de praktijk geeft dat in Eco + een rustig, beetje traag rijgevoel, en in Eco mode een gekend vermogen. Het is pas bij Sport dat de wagen een beetje te vlot voelt, door het onmiddelijk beschikbare vermogen in alle toerentallen, maar ideaal om snelle inhaalmanoevers uit te voeren.

Wat me wel opviel is dat de boordcomputer niet de geclaimde 200 km aan range aangaf, maar we vertrokken met 100 km/u range, terwijl de accu wel volgeladen claimde te zijn. Misschien omdat dit testvoertuig een boordcomputer had die al had geleerd dat zijn berijders er meestal alles willen uithalen? Al bij al klopte dat wel, want na onze rit was de range ook correct mee afgeteld met de afgelegde kilometers.

Dit in tegenstelling tot de i3, die vrolijk 160 km aan range claimde, en er vrolijk 60 km af telde op 15 kilometer snelweg. De i3 is ook beperkt tot 150 km/u, terwijl de B-klasse 160 km/u haalt.

Rijgedrag

Dit vermogen tesamen met normale banden zorgt voor een erg normaal karakter. In S-mode is de wagen zelfs onstuimig te noemen, en valt er erg sportief mee in te halen. Wat je door de voorwielaandrijving wel merkt, is een zekere zin van torque steering, maar de B-klasse rijdt niet als busje.

Als ik de wagen de snelweg af stuur en doorheen het bochtige Hageland mik, merk ik niks negatiefs op. In tegenstelling tot mijn testrit met de i3 in dergelijke omstandigheden, houdt de B-klasse netjes zijn baan en is het een plezier om ermee te rijden. De wagen voelt ook niet zwaar aan, en had op de testrit ook geen merkbare last van zijwind. De wagen leek een normale auto, met uitzondering van het niet hebben van een verbrandingsmotor.

Interieur

Maar de twee grootste verschillen met de i3 worden tijdens een testrit pijnlijk duidelijk in het nadeel van de i3: het geavanceerde moderne design van de i3, met al haar compromissen, wordt omgeruild voor een praktisch en luxueuze, ruime binnenruimte, en in ruil voor onderstuur op de dunne voorbanden van een i3 krijg je in de Benz zelfzeker sturen, maar wel torque steering door de aangedreven voorwielen als je echt hard op het gaspedaal duwt.

De B-klasse haalt zijn voordeel uit het eenvoudige idee van Tesla van brede, lange, dunne battery packs die onder de gehele auto passen, in tegenstelling tot het space-age design van BMW met carbon fiber en hoogtechnologische accu’s om eigenlijk tot een ingewikkeld geheel te komen. Het resultaat is dat in de B-klasse je dezelfde binnenruimte als een klassieke B-klasse behoud, inclusief grote koffer, terwijl dit in de i3 niet waar is.

Naast de normale groote van banden en de normale kofferruimte met in 2 delen neerklapbare achterbank – die geschikt is voor 3 personen, krijg je een mooi afgewerkt intereur. Deze demo-wagen was uitgerust met lederen bekleding, inclusief op het dashboard, een lederen stuur dat heerlijk in de hand voelt en mooie matte houten afwerking op het dashboard.

Conclusie

Wat BMW had moeten doen, is in hun 2 reeks ActiveTourer een elektromotor monteren. Dan had men een directe en even praktische concurrent van de B-klasse. De i3 is daarentegen een stijloefening, die naar mijn gevoel over designed is, waardoor er compromissen gesloten werden naar ruimte en rijgedrag die voor BMW in het nadeel uitdraaien tegenover een ogenschijnlijk super saaie auto als een B-klasse.

Tesamen met het moderne luxueuze interieur, dat veel ruimte geeft voor 5 inzittenden en een adequate koffer, is deze B-klasse gewoon beter dan een i3. De enige problemen lijken me het verkeerde logo op de motorkap voor iemand jonger dan 35, voorwielaandrijving, en een praktische range van 100 km als je ermee continu zit te gassen. Maar voor de rest is dit een hit. Zeker aan een prijs stevig minder dan een Tesla, maar wel met Duitse afwerking.

 

wooter

 

Leave a Reply

css.php
%d